Soepele overstap
van studie naar ruimtevaartsector

Frank Molster

Leidse Instrumentmakerschool

Studenten van de Leidse Instrumentmakerschool (LiS) ontwikkelden afgelopen jaar een prototype ruimtevaartautootje, de zogenaamde nanorover. Het wagentje is ontworpen om de extreme omstandigheden op de maan te kunnen weerstaan, met super afgeschermde lagers en onafhankelijke wielophanging. Het ontwerp bleek een succes. Niet alleen wonnen de studenten er de MBO-techniekprijs van het Nederlands Lucht- en ruimtevaart Fonds (NLF) mee; het ontwerp van het wagentje wordt inmiddels ingezet door grote bedrijven die werken voor ESA. Volgens Frank Molster van de LiS is dit het resultaat van een goede publiek-private samenwerking.


Molster is naast docent natuurkunde manager publiek-private samenwerking. Die samenwerking is volgens hem essentieel om de aansluiting van het onderwijs naar het bedrijfsleven te verbeteren. Onder de naam Instrumentation for Space werken vele partners, waaronder Airbus en ESTEC, samen voor de ruimtevaartindustrie. ‘We werken aan concrete problemen waarvoor deze partners oplossingen nodig hebben’, legt Molster uit. ‘Dat levert interessante projecten op voor onze vierdejaars studenten, zoals de nanorover of een opstelling waarin we gelijktijdig twaalf zonnesensoren kunnen testen. Beide projecten wonnen afgelopen jaren de MBO-techniekprijs bij het NLF.


De bedrijven waarmee we in contact staan, leveren niet alleen stageplekken en interessante projecten voor onze studenten, maar ook mensen uit het veld die colleges geven. Bij deze zeer interessante colleges schuiven soms ook collega’s of medewerkers van ruimtevaart-gerelateerde bedrijven aan. Omgekeerd stellen wij ons machinepark weer ter beschikking voor de industrie. Op deze manieren vergroten we onze betrokkenheid met en de bekendheid in de ruimtevaartwereld en daarvan profiteren bedrijven én studenten. Want via het Instrumentation for Space-programma zorgen we ervoor dat onze studenten gedegen kennis opdoen van wat werken in de ruimtevaartsector inhoudt, wat daarvoor nodig is en welke kansen er voor hen liggen. Dit alles zorgt voor een soepele overgang van studie naar werk.’


De bijdrage uit het cofinancieringsfonds voor Instrumentation for Space is volgens Molster, zowel van financiële als van symbolische betekenis. ‘De bijdrage vanuit Holland Rijnland is een statement dat de politiek deze opleiding ondersteunt en als kansrijk typeert. En een breed draagvlak trekt andere partners over de streep. En zo dragen we bij aan een stevige, toekomstbestendige spacecampus.